Kategoriat
Piiraat ja leivonnaiset

Spanokopitta – Pinaattipiiraat resepti

Suurimman jäljen nykykreikkalaisiin ruoka- ja leivontatapoihin ovat jättäneet turkkilaiset, jotka hallitsivat aluetta 1400-luvulta 1800-luvun alkuun. Muiden muassa litteä pita-leipä sekä ohuen ohut filotaikina ovat Turkin tuliaisia, jotka ovat nykyään tärkeä osa kreikkalaista keittiötä. Näissä pinaattipiiraissa käytetään tuota mainittua filotaikinaa. Filotaikina on taikina, joka valmistetaan pääasiassa vehnäjauhosta ja vedestä. Filo-taikina on kevyempi vaihtoehto voitaikinalle. Ohjeella valmistuu n. 20 kpl spanokopitta piiraita

450 g  pakastepinaattia
2 (200 g) sipulia silputtuna
400 g  fetajuustoa
1 dl silputtua persiljaa
1 dl silputtua tilliä
1 tl kuivattua minttua
1 tl suolaa
1/2 tl rouhittua mustapippuria

1 pkt (450 g) filotaikinaa
n. 1 1/2 dl oliiviöljyä

 

1. Ota filotaikina sulamaan.
2. Laita pinaatit ja sipulit pinnoitetulle pannulle. Paista seosta välillä kääntäen, kunnes neste on haihtunut. Seoksen tulee olla mahdollisimman kuivaa.
3. Kaada pinaatti-sipuliseos kulhoon ja sekoita joukkoon murennettu fetajuusto sekä loput ainekset.
4. Leikkaa filotaikinasta koko taikinalevyn pituinen suikale, jonka leveys on n. 10 cm. Pidä loppu taikina peitettynä, ettei se kuivu.
5. Aseta suikale pituussuuntaan itsestäsi poispäin. Sivele suikale oliiviöljyllä ja nosta taikinasuikaleen alapäähän reilu ruokalusikallinen täytettä. Käännä suikaleen oikea alakulma täytteen päälle kolmioksi. Käännä kolmio yläsivuaan pitkin eteenpäin ympäri. Käännä koko kolmio nyt pitkää sivuaan pitkin oikealle ympärille. Käännä kolmio sitten pitkää sivuaan pitkin vasemmalle. Jatka, kunnes koko taikinasuikale on kieputettu kolmion ympärille. Jos taikina on kovin kuivaa ja repeilee, kiedo vielä ympärille toinen kokonainen tai puolikas taikinasuikale. Löydät monista filopakkauksista mallipiirroksen piiraiden taittelua varten. Taittele loputkin piiraat valmiiksi. Taittele piiraat tiiviisti, jotta täyte ei karkaa paistettaessa.
6. Voitele lopuksi kolmion pinta öljyllä ja siirrä piiras pellille leivinpaperin päälle. Tee kaikki piiraat näin.
7. Kuumenna uuni 225 asteeseen ja paista piiraita 10-15 min. Kunnes piiraat ovat kauniisti ruskistuneet. Tarjoa lämpiminä tai huoneenlämpöisinä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *