Kategoriat
Makeat jälkiruoat

Omenahillo

Syksy on sadonkorjuun aikaa, myös omenien suhteen. Omenasta saa monenlaisia herkkuja, esim. omenahilloa joka on tämän reseptin aihe, mutta myös omenapiirakkaa ja kultaisia omenoita.

Meillä on pihalla yksi iso omenapuu, josta saa kohtuullisen happamia omenoita ja paljon. Tällä omenahillo-ohjeella valmistuu n. 1 kg hilloa. Ohjeen voi myös puolittaa jos hillon tarve ei ole niin suuri. Tarvitset myös kannellisia tölkkejä omenahillon säilytykseen.

Omenahillon voi maustaa myös halkaistulla vaniljatangolla, muutamalla tähtianiksella, kardemumman siemenillä tai joulumaustein. Sido kaksi kanelitankoa, 5-6 neilikkaa ja pala pomeranssia harsolla kimpuksi ja laita alusta asti kattilaan, poista ennen soseuttamista.

n. 2 kg omenoita
4 dl vettä
400-500 g hillosokeria (4-5 dl) riippuen omenalaadun happamuudesta, tässä ohjeessa oletuksena on happamat omenat
(1/2 tl atamonia)
(2-4 rkl minttua tai sitruunamelissaa silputtuna tai 2 rkl voita)

1. Huuhdo omenat hyvin puhtaiksi ja lohko ne siten että siemenkota jää pois. Omenoita ei tarvitse kuoria (vitamiinit säilyvät kun kuori jätetään), mutta saat kuorituista omenoista sileämpää hilloa.
2. Laita omenalohkot 5 l kattilaan ja lisää vesi. Kiehauta omenat välillä sekoitellen, kunnes omenalohkot hajoavat.
3. Desinfioi purkit/tölkit.
4. Soseuta omenat esim. sosemylyllä tai sauvasekoittimella.
5. Kiehauta hillo ja hillosokeri sekoitellen n. 10 min ja kuori pinnalta mahdollinen vaahto pois. (Tämän vaahtojutun voi jättää poiskin, itselläni ei mitään vaahtoa tullut..)
6. Jos haluat maustaa hillosi, lisää joukkoon huuhdottu ja silputtu minttu tai sitruunamelissa. Tai voi, jos halluat hillostasi kiiltävää. Hauduta hetki.
7. Jos haluat lisätä hilloon säilöntäainetta, tee se nyt pakkauksen ohjeiden mukaan.
8. Tölkitä omenasose kuumiin purkkeihin piripintaan asti, pyyhi tölkin suu soseesta puhtaaksi ja sulje kannella heti. Säilytä hillot viileässä.

Vastaa