Kategoriat
Juustot

Pecorino juusto

Pecorino on yhteisnimitys lukuisille juustoille, jotka varsinkin Keski- ja Etelä-Italiassa ovat olleet suosittuja kautta aikojen ja jotka valmistetaan emälampaan maidosta.

Niitä on syöty sekä kellaroituna että tuoreina. Alkuperäinen Pecorino on Pecorino Romano, jonka jo Plinius mainitsee kirjoituksissaan. Sitä pidetään Italian vanhimpana juustona ja se valmistetaan sopravisana-lampaan maidosta.

Juuston nimi tulee italiankielen sanasta pecora, joka tarkoittaa lammasta. Pecorino-juustoja on useita eri tyyppisiä: pecorino romano on rakenteeltaan saman tyyppinen kuin parmesaani; pecorino pepatossa on kokonaisia mustapippureita mausteena; pecorino sardo on valmistettu Sardiniassa.

Vaikka niin gorgonzola kuin parmesan ovat Italian kuuluisimmat juustot, ne eivät ole eniten myytyjä juustoja. Eniten myydyt pecorinot ovat kotoisin niiltä seuduilta joista on ollut suurin siirtolaisuus, pääasiassa Yhdysvaltoihin ja siirtolaiset ovat kaivanneet pecorinojaan. Pecorinot ovat tavallisen kansan juustoja ja suurin vientimaa on Yhdysvallat.

Tunnetuimmat pecorinot ovat Canestrato, Crotonese, Moliterno, Pietracatella, Pecorino degli Abruzzi, Pecorino Toscano ja Pecorino Romano.

Vaikka valmistustapa on sama, maku vaihtelee valmistuspaikkakunnan mukaan. Juustojen makuerot johtuvat eroista maidon maussa – mitä etelämmäksi mennään, sitä voimakkaamman makuista Pecorino on. Kuuluisimpien Pecorino-juustojen alkuperä ja nimi on suojattu, kuten esimerkiksi Pecorino Romanon ja Pecorino Sardon, joiden valmistusaika ja -alue ovat tarkkaan määritelty.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *