Kategoriat
Juustot

Parmesaani juusto

Parmesaani on italialainen kova juustolaji, jota käytetään sekä raastettuna että leikattuna, riippuen siitä kuinka kovaa se on.

Parmesaania on kolme erilaista, toisiaan muistuttavaa lajia: Parmeggiano-Reggiano, Lodigiano ja Grana Lombardo. Kahta viimeksi mainittua kutsutaan yhteisellä nimellä Grana Padano.

Parmesaani on ns. puolirasvainen kova juustolaji, joka valmistetaan lehmänmaidosta ja joka kypsyy hitaasti. Aamumaito sekoitetaan aina iltamaitoon joka on saanut kermoittua koko yön. Sen jälkeen sekoitettu maito saa seistä vielä 2 tuntia.

Parmesan tai suomalaisittain parmesaani valmistetaan lehmän maidosta ja sen kypsytysaika vaihtelee laadun mukaan kahdeksan ja 36 kuukauden välillä. Valmistettaessa yhteen kiloon juustoa käytetään 16 litraa maitoa. Tunnettu parmesaanityyppinen juusto on Parmeggiano-Reggiano (kypsytetty vähintään 12 kuukautta), joka tulee Parman alueelta.

Legendan mukaan parmesaani kehitettiin keskiajalla Bibbianossa, Reggio Emilian provinssissa. Juuston tuotanto levisi pian myös Parman ja Modenan alueille. Historialliset dokumentit todistavat juuston olleen jo 1200–1300-luvuilla hyvin samankaltaista kuin nykyään valmistettavan. Kirjailija Giovanni Boccaccio ylisti parmesaania jo 1348, Decameronessa hän puhuu vuoresta tehtynä yksinomaan parmesaanista.

Juustoa käytetään raastettuna pastaan, sekoitettuna keittoihin ja risottoon tai suurempina paloina balsami-viinietikan kera. Parmesaani on myös pestokastikkeen raaka-aine.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *