Kategoriat
Juustot

Mesjuusto (brunost)

Mesost – norjalainen makea juusto, on Norjan eniten syötyä juustoa. Mesjuustoa eivät kaikki edes hyväksy juustoksi, sillä sitä ei valmisteta maidosta, vaan herasta.

Mesjuustoa valmistetaan Norjan lisäksi vain Ruotsissa, Sveitsissä, eteläisessä Saksassa ja Suomen saaristossa.

Norjassa valmistetaan rasvapitoisuudeltaan kolmenlaista mesjuustoa, vähintään 33 %:sta, 20 %:sta ja alle 20 %:sta. Kahta ensin mainittua mesjuustoa valmistettaessa heraan lisätään kermaa, alle 20 %:nen tehdään pelkästä herasta.

Parhaimmaksi mesjuustoksi sanotaan Ekte Geitostia joka valmistetaan vuohenmaidon herasta. Toinen hyvin tunnettu mesjuusto on Blandet Geitost, joka valmistetaan lehmän ja vuohen maidon sekoituksen herasta.

Mesjuustoa valmistetaan kaikkialla Norjassa, mutta kuuluisin lienee Gudbrandsdalenissa valmistettava Gudbrandsdalost.

Mesjuuston valmistus

Mesjuustojen valmistuksessa keitetään ensin hera, joka on noin 90 %:sti vettä. Heraa on keitettävä hiljalleen vähäisellä lämmöllä ja kun vesi vähitellen haihtuu, jäljelle jää ruskehtava massa. Ruskea väri johtuu siitä että maidon sokeri on silloin makeutunut – karamellisoitunut.

Tämä massa palaa erittäin helposti pohjaan. Kun se on saavuttanut halutun koostumuksen, se asetetaan puisiin juustomuotteihin, jotka tavallisesti ovat neliskulmaisia. Massan kovetuttua herkullinen mesjuusto on valmista syötäväksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *