Kategoriat
Kalaruoat

Silakkalaatikko

Silakkalaatikko tai ”piikkilankaeste”, kuten eräät sitä nimittävät, on ollut aina herkkuruokaani. Piikkilangatkin kutakuinkin sulavat kun silakkalaatikko saa muhia tarpeeksi kauan uunissa.

Silakkalaatikko on ruoka joka vaatii hieman ns. ”vaivaa” – perunoita pitää kuoria, viipaloida jne., mutta vaiva on kyllä sen arvoinen. Toivon että einesruokien kanssa kasvanut ihmistaimi saisi joskus maistaa kunnon silakkalaatikkoa – saattaisi jopa saada kipinän ruoanlaitto harrastukseen.

Perinteisesti silakkalaatikon kanssa tarjotaan vedellä laimennettua etikkaa. Laimennusohje löytyy yleensä väkiviinaetikkapullon kyljestä. Sekoitus kaadetaan lautaselle silakkalaatikon päälle.

10 – 12 kpl jauhoisia perunoita (siikli, bintje, van gogh)
200 – 300 g siankylkeä, pekonia tai silavaa
6 suolasilakkaa tai 8 – 10 fileitä
2-3 sipulia
2 rkl vehnäjauhoja
3 dl vettä tai maitoa
suolaa, mustapippuria, sitruunapippuria, voita

1. Kuori ja viipaloi perunat. Leikkaa liha, erottele siitä läski, joka tulee pintaan.
2. Paloittele kalat pieneksi ja silppua sipulit. Lado voidellun uunivuoan pohjalle kerros perunoita ja perunoiden päälle lihakerros.
3. Ripottele lihojen päälle suolaa ja rouhittua mustapippuria sekä sitruunapippuria.
4. Seuraavaksi kerros sipulisilppua, perunaviipaleita, silakoita (ja suolaa jos käytät fileitä), sipulia ja perunoita. Lado kerroksia vuoan muodon ja koon mukaan, vuorottele perunaa, lihaa ja kalaa (lihan ja kalan jälkeen sipulia). Päällimmäinen kerros perunoista.
5. Sekoita maitoon vehnäjauhot, kaada laatikon päälle. Lisää pintakerrokseksi lihasta irtileikatut silavapallerot n. 1 cm kokoisina kuutioina. Ripottele läskien päälle suolaa (ja pippurisekoitusta, jos siltä tuntuu). Koristele koko komeus muutamalla voinokareella.
6. Paista uunissa puolitoista tuntia, ensin 200-asteisessa uunissa tunnin ajan – sitten vähennä lämpöä 100 asteeseen ja anna muhia vielä 30 minuuttia.

Yksi vastaus aiheeseen “Silakkalaatikko”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *