Kategoriat
Ruoan valmistus Ruokakoulu

Rasvassa kypsentäminen

Rasvassa kypsentäminen eli syväpaisto vaatii 100 prosenttisen rasvan. Kasviöljyt, esim. kotimainen rypsiöljy sopii hyvin. Yhtälailla voidaan käyttää myös kookosrasvaa.

Paras keittoastia on kapea ja korkea pata. Rasvaa on oltava vähintään 4 cm:n korkeudelta. Pataan, jonka koko on 2-3 l tarvitaan 1/2-1 kg tai litra rasvaa.

Tärkeää on muistaa pitää kansi lähellä paistoastiaa, jotta mahdollisesti palamaan päässyt rasva saadaan tukahdutettua. Tukahduta syttynyt tuli kannella, älä milloinkaan kaada vettä päälle. Vesi alkaa kuohua ja räiskyä kuumassa rasvassa.

Huomioi myös, että keitettävien leivonnaisten on oltava pinnaltaan kuivia.

Kuumenna rasva, sopiva lämpötila on 160-180 astetta. Varmista oikea lämpötila pudottamalla rasvaan vaalea leipäpala. Jos leipäpala poreilee sopivasti ja on minuutissa kauniin ruskea, lämpötila on sopiva. Jos leipä ei vielä minuutissa ole oikean värinen, rasva ei ole oikean lämpöistä. Jos leipäpala taas tummuu nopeammin, on rasva liian kuumaa.

Keitä leivonnaiset rasvassa molemmilta puolilta. Nosta sitten reikäkauhalla imevälle alustalle, kuten talouspaperin päälle valumaan. Sokeroi leivonnaiset kuumina.

Siivilöi rasva heti keittämisen jälkeen ja jäähdytä se. Samaa rasvaa voidaan käyttää muutaman kerran uudestaan, kunhan se ei ole tummunut. Säilytä käytetty rasva kannellisessa astiassa viileässä, kuitenkin enintään pari kuukautta. Uudelleen käytettävän rasvan kuohumis- ja käryämistaipumus lisääntyy vähitellen ja väri, haju sekä maku muuttuvat.

2 vastausta aiheeseen “Rasvassa kypsentäminen”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *