Kategoriat
Makeat jälkiruoat

Runebergin tortut

Runebergintorttu on mantelilla ja arrakkipunssilla tai rommilla maustettu sylinterin muotoinen leivonnainen. Sen päällä on tavallisesti vadelmahilloa sokerikuorruterenkaan ympäröimänä. Leivos on saanut nimensä Suomen kansallisrunoilijan Johan Ludvig Runebergin mukaan, jonka kerrotaan mielellään nauttineen leivoksia aamiaisella punssin kera.

Runebergintortun kehitti J. L. Runebergin vaimo Fredrika Runeberg, jonka tiedetään tehneen miehelleen vehnäjauhoista, korppujauhoista, keksimuruista ja manteleista omenahillolla ja sokerikuorrutuksella koristeltuja leivoksia. Tarina kertoo, että Runebergillä oli makean nälkä, joten hän pyysi vaimoltaan jotain makeaa, mutta hänellä ei ollut mitään makeata.

Fredrika päättikin tehdä leivonnaisen niistä aineksista, mitä hänellä oli. Fredrika Runebergin 1850-luvulta peräisin olevassa reseptikirjassa on kyseisen leivoksen ohje, joka kuitenkin lienee muunnelma alun perin porvoolaisen kondiittorimestarin Lars Asteniuksen 1840-luvulla luomasta tortusta.

150 g  margariinia
1 1/2 dl sokeria
2 kananmunaa
1 dl jauhettuja manteleita
1 dl murennettuja piparkakkuja tai pikkuleipiä
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Koristeeksi
vadelmamarmeladia
1 dl tomusokeria
pari tl vettä tai punssia

1. Sekoita kuiva-aineet ja leivinjauhe keskenään. Pikkuleivät voit murentaa monitoimikoneessa tai nuijimalla pipareita muovipussissa esimerkiksi perunanuijalla.
2. Vatkaa pehmeä margariini ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksi kerrallaan ja vatkaa voimakkaasti.
3. Sekoita joukkoon jauhoseos.
4. Nostele taikinaa kahdella lusikalla vuokiin.
5. Paina runebergintorttuihin kostutetulla sormella syvennys ja pane siihen nokare marmeladia.
6. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 15 minuuttia. Anna jäähtyä. Irrota leivonnaiset vuoista (paperimuotteja ei tarvitse irrottaa).
6. Valmista kuorrutus sekoittamalla tomusokeriin hyvin pienissä erissä nestettä. Valuta jokaiselle tortulle kuorrutusta renkaaksi ja nosta renkaan keskelle teelusikallinen marmeladia.

Vastaa