Kategoriat
Ruokakoulu

Maukkaat oliivit

Kultainen oliiviöljy ja maukkaat oliivit ovat myös eteläranskalaisen ruoan sielu.

Jokaisella seudulla on omat oliivinsa. Parhaina pidetään Pohjois-Provencessa sijaitsevan Nyonsin seudun pulleita ja aromikkaita oliiveja.

Oliivipuuta on muinaisista ajoista saakka viljelty oliiviöljyn, arvokkaan puuaineen, lehvien sekä syötävien oliivien vuoksi. Sen hedelmä on luonnostaan kitkerä, mutta fermentoinnin ja marinoinnin avulla se saadaan syömäkelpoiseksi. Historioitsijat eivät varmuudella osaa sanoa sanoa, milloin Olivien käyttö on aloitettu, mutta Anatolian ja Välimeren alueen kulttuurit ovat käyttäneet Oliiveja tuhansien vuosien ajan parantamiseen.

Toinen mielenkiintoinen fakta on tuhansia vuosia vanhat Oliivi-puut. Ne ovat yksi pisimpään luonnossa elävistä puista. Oliivi-öljy valmistetaan tekemällä Oliivista tahnaa, ja sitä sitten työstenään huolella puristamalla.

Vihreät ja mustat oliivit puhdistetaan täysin oleuropeiinin, kitkerän makuisen hiilihydraatin poistamiseksi. Toisinaan niitä myös liotetaan natriumhydroksidiliuoksessa tämän prosessin nopeuttamiseksi.

Antiikin aikana viljelijät väittivät, ettei oliivipuu menesty, jos sitä yritetään kasvattaa kaukana merestä. Theofrastoksen mukaan sitä voitiin viljellä enintään 300 stadionin (55,6 kilometrin) päässä rannikosta. Nykyajan kokemus ei täysin vahvista tällaista väitettä, ja vaikka se parhaiten menestyykin rannikoilla, ilmastoltaan sopivilla alueilla kuiten Pyreneitten niemimaalla ja Luoteis-Afrikassa, jossa talvet ovat leudot, sitä viljellään kaukana rannikoltakin.

Suurin osa oliiveista tuotetaan Välimeren läheisyydessä. Jonkin verran sitä viljellään muillakin alueilla, joissa vallitsee samantapainen Välimerenilmasto, kuten Etelä-Afrikassa, Chilessä, Australiassa, Uudessa-Seelannissa ja Kaliforniassa.

Tutkimukset ovat osoittaneet oliiveilla ja oliiviöljyllä olevan terveydellisesti edullisia vaikutuksia. Myös puun lehtiä käytetään lääkinnällisiin tarkoituksiin.

Kaikki Välimeren maat ovat käyttäneet Oliiveja sekä Oliivi-öljyjä.Tutkimukset ovat osoittaneet että sydänsairaudet ovat vähentyneet Välimeren maissa. Oliivi-öljy on myös hyvä lasten kasvukehitykselle ja estää kasvuhäiriöitä. Kaiken muun lisäksi se on todella hyödyllinen ihonhoitoon ja sitä onkin käytetty paljon naisten kosmetiikassa.

Vastaa