Kategoriat
Ruokakoulu

Aidon lihaliemen keittäminen / valmistaminen

Hyvä lihaliemi on monen keiton perusta.

Erinomainen lihaliemi keitetään luista, rustoista ja sitkeistä, lihaisista ruhonosista kuten kaulasta, niskasta tai potkasta. Liemen keittämiseen sopivat niin härän, lehmän, vasikan, porsaan, lampaan kuin siivekkäidenkin ruhonosat.

Aidon lihaliemen sijaan voidaan käyttää kuutioista tehtyä lientä, tosin se ei koskaan ole aitoa lihalientä vastaavaa.

Kilolle luita, rustoja ja lihaa käytetään n. kolme litraa vettä ja 1-2 tl. suolaa. Huuhdo ja pieni ainekset tarpeen mukaan. Mitä pienempiä palaset ovat, sitä tarkemmin makuaineet irtoavat niistä. Pane aineet kattilaan ja kaada vesi niiden päälle.

Kuumenna hitaasti kiehuvaksi, kuori huolellisesti pois liemen pinnalle muodostunut vaahto. Se on tärkeää, sillä muuten ei liemestä tule kirkasta.

Lisää liemeen liemijuureksia ja maustekimppu, jossa on esim. ruohosipulia, persiljaa, laakerinlehti tai muita mausteyrttejä. Lisää suola ja pane kansi keitoksen päälle. Keitä lientä 2,5-3 tuntia. Poista luut liemestä ja siivilöi se pariin kertaan. Luissa kiinni olevat lihapalat voit paloitella ja käyttää liharuokien joukossa, mutta muista että lähes kaikki ravinto- ja makuaineet ovat jo liuenneet niistä liemeen.

Jos lientä käytetään kirkkaan lihaliemen tapaan, siitä poistetaan rasva. Helpointa on jäähdyttää liemi, jolloin rasva hyytyy pintaan ja on helppo kuoria siitä pois. Nuoren eläimen luista keitetty liemi on kirkasta ja hyytyy kylmänä mutta maultaan se ei ole yhtä voimakasta kuin vanhemman eläimen luista keitetty.

Hieno liemi voidaan vielä kirkastaa siivilöimisen  jälkeen. Se tehdään seuraavasti: poista niin paljon rasvaa kuin mahdollista ja kaada liemi puhtaaseen kattilaan. Vatkaa kevyesti 2-3 munanvalkuaista liemilitraa kohden. Murskaa myös pari pestyä kuorenpuolikasta. Lisää sekä valkuaiset että kuoret kylmään liemeen ja lämmitä sitä hitaasti miedolla lämmöllä kunnes lihaliemi on kiehumaisillaan. Vatkaa voimakkaasti.

Peitä kattila kannella, kun liemi kiehuu ja jätä se puoleksi tunniksi paikalleen. Siivilöi liemi lopuksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *