Kategoriat
Ruoan valmistus

Voin valmistus kotona

Voin valmistus ja käyttö tunnettiin jo 5000 vuotta sitten. Babyloniasta v. 300 ekr peräisin oleva kuvalöytö esittää temppelipalvelijoita, jotka lypsävät lehmiä, siivilöivät maitoa ja kirnuavat.

Aikaisemmin voi oli arvostettu herkku, jota syötiin vain juhlatilaisuuksissa. Sitä käytettiin jopa lääkkeenä ja maksuvälineenä. Suomalaista voita vietiin ulkomaille jo 1400-luvulla.

Aluksi voita valmistettiin heiluttamalla kermaa pussissa tai vatkaamalla sitä erikoisissa astioissa. Myöhemmin yleistyivät puiset pystykirnut voinvalmistusastioina.

Voi valmistetaan yleensä 35-40 % rasvaa sisältävästä kermasta. Kermahan on maidon rasvainen osa joka kuoritaan maidon pinnalta. Useimmin voita valmistetaan lehmän maidosta, mutta sitä tehdään myös lampaan, vuohen, puhvelin ja jakin maidosta.

Kirnu on perinteisesti puinen astia, jossa kermasta tehdään voita. Mäntäkirnussa kerma saatetaan liikkeeseen puisella käsin edestakaisin liikuteltavalla männällä. Kampikirnussa kerman liike saadaan aikaan kammen liikkeen mukana pyörivällä lavalla.

Voin kirnuaminen

1. Ensin pastöroitu kerma jäähdytetään.

2. Kirnussa kermaa vatkataan (erittäin kauan, ota kavereita mukaan kirnuamaan 🙂 ), jolloin rasvapallukat erottuvat vedestä.

3. Syntyneet voirakeet suolataan, vaivataan yhtenäiseksi massaksi ja pakataan.

Kun voi on erotettu kermasta kirnuamalla, jää jäljelle hera (kirnumaito/-piimä), joka on terveellistä juotavaa. Herasta voi myös yrittää valmistaa mesjuustoa.

Voin valmistusohje eli voin valmistus kotona

2 l kuohukermaa
2 dl hapatetta (esim. kermaviili) tai rasvatonta piimää
10 g ruokasuolaa tai maun mukaan. Myös muita mausteita voi käyttää.

Tarvikkeina vati, vatkain, siivilä ja puulasta. Tai tehosekoitin.

1. kaada huoneenlämpöinen (n. 25-asteinen) kerma ja hapate vatiin, joka saa täyttyä korkeintaan puolilleen. Sekoita kevyesti ja anna kerman hapattua huoneenlämmössä pari kolme tuntia. Kevyen sekoituksen jälkeen siirrä vati jääkaappiin jäähtymään pariksi tunniksi. Vatkaa viileä (n. 10 asteinen) kerma vaahdoksi ja edelleen voirakeiksi, joista kirnupiimä erottuu.
2. siirrä kirnuuntunut massa siivilään, jotta kirnupiimä pääsee erottumaan voirakeistosta. Huuhtele voirakeistoa kylmällä vedellä lopun kirnupiimän poistamiseksi.
3. suolaa voirakeisto.
4. vaivaa voirakeiston ja suolan seosta puulastalla kunnes massa on tiivistä ja yhtenäistä. Tällöin ei vesipisaroita saa enää näkyä voin pinnalla.
5. Siirrä voi jääkaappiin kiinteytymään ja säilytettäväksi.

 

4 vastausta aiheeseen “Voin valmistus kotona”

😉 Olen sodan- ja sodanjälkeisen ajan Suomessa saanut olla kymmeniä, ellei satoja, kertoja mukana kun äitini valmisti kotivoita. Sain kiertää separaattoria ja tuolilla seisten joskus kirnutakin. Äitini pakkasi valmiin, ylimäärisen, voin noin kilon paketteihin käärien sen kostutettuun voipaperiin. Mutta silloinkin vanhemmat ihmiset puhuivat voi tritteleistä, se oli nähtävästi jonkinlainen puuastia jonkalaisissa voita välitettiin suurempina määrinä. Nyt minua kiinnostaisi tietää, mnkä vetoinen tuollainen ”tritteli” (kotipuolessani Pöytyän-Loimaan seudulla ”trittelö”) oli ❓

Mielenkiintoinen kysymys! 🙂

Dritteli (saks. Drittel, kolmasosa) oli pyökkilaudoista valmistettu tynnyri, jota käytettiin voin kuljetukseen.

Drittelin suuruus vaihteli. Suomen vientivoita lähetettäessä normaalikokoinen dritteli oli sellainen johon mahtui 51,5 kilogrammaa voita.

Ison-Britannian markkinoilla suosittiin astian kokona sellaista, joka veti yhden brittiläisen sentnerin eli 50,8 kg voita.

Dritteliä käytettiin myös Ruotsissa voin mittaamiseen ja kuljettamiseen. Sielläkin sen suuruus oli noin 51 kg.

Lähde: http://fi.wikipedia.org/wiki/Dritteli

Vastaa