Kategoriat
Ruoan säilöntä

Kalan graavisuolaus

Tämä ns. kevytsuolaus sopii hyvin lohen, siian, kirjolohen, silakan, muikun ja esim. kampelan valmistustavaksi.

Kala fileoidaan, mutta ei välttämättä suomusteta. Suolaukseen käytetään karkeaa suolaa (merisuolaa) 50-200 g kalakiloa kohti. On hyvä myös lisätä kalan pintaan hiukan sokeria (korkeintaan 1/5 suolan määrästä). Sokerin avulla maku saadaan pehmeämmäksi ja estetään osittain suolan kuivattava vaikutus.

Suola/sokeriseos ripotellaan kalafileille ja fileet pannaan voipaperille nahka alaspäin. Fileelle ripotellaan tillinvarsia ja haluttaessa murskattua valko- tai maustepippuria. Fileen päälle asetetaan toinen filee lihapuoli alaspäin. Koko paketti kääritään voipaperiin, sen päälle pannaan pieni paino ja se viedään viileään.

Suolattu Lohi tai siika on valmista syötäväksi seuraavana päivänä, silakka tai muikku muutaman tunnin kuluttua. Pippurit voidaan rouhia graavisuolatun kalan päälle vasta syötäessäkin.

Vastaa