Kategoriat
Liharuoat

Joulukalkkuna

1 pieni n. 3kg kalkkuna
1 sitruuna
n. 1 rkl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1-2 tl rakuunaa, rosmariinia tai salviaa
3-4 rkl sulatettua voita tai margariinia

1. Sulata pakastekalkkuna hitaasti jääkaapissa n. 1-2 vrk.
2. Huuhtele ja kuivaa kalkkuna hyvin. Hiero pinta ja sisäpuoli sitruunalla ja suola-pippuri-yrttimausteseoksella. Sido kalkkuna tarvittaessa niin, että koivet pysyvät tiukasti kylkiä vasten paiston ajan.
3. Voitele kalkkunan pinta voisulalla ja työnnä paisto- eli kinkkupussiin rintalihat alaspäin, jotta ne pysyvät mehevinä paistamisen aikana. Sulje pussi ja leikkaa yläkulmaan höyryaukko.
4. Nosta kalkkuna uunipannulle ja kypsennä sitä 150-175 asteisessa uunissa 2,5-3 tuntia. Kokeile kalkkunan kypsyyttä pistämällä sitä reisilihaan. Jos tihkuva neste on harmaata, kalkkuna on kypsä. Kypsyyden voi todeta myös lihalämpömittarilla, jonka työnnät koiven paksuimpaan kohtaan. Kun lämpötila on noussut 79 asteeseen on kalkkuna kypsä.
5. Kaada kalkkunasta valunut neste talteen.
6. Nosta kypsä lintu pussista, käännä ja voitele rinta voisulalla. Paista kalkkunaa vielä 250 asteen lämpötilassa n. 15 min jotta pinta saa kauniin värin.

Huom! Käytä kalkkunasta valunut neste kastikkeen tekoon ja suurusta se. Voit myös täyttää kalkkunan, hedelmistä täytteeksi sopivat: luumut, viinirypäleet, omenat, päärynä ja ananas. Täytteeseen voi käyttää myös vihanneksia ja sieniä. Leipä- ja riisitäytteet tekevät sen ruokaisemmaksi ja riittoisammaksi. Kun olet täyttänyt kalkkunan esim. omenalohkoilla ja pussillisella kivettömiä luumuja, sido lintu ja kypsennä se edellä olevan ohjeen mukaan. Käytä hedelmätäyte siivilän läpi puristettuna kastikkeen maustamiseen.

Vastaa