Kategoriat
Piiraat ja leivonnaiset

Karjalanpiirakat by Pirkko Hyttinen

Karjalanpiirakat on perinteinen suomalainen leivonnainen, jossa ohuen ruiskuoren sisällä on riisipuuroa. Karjalanpiirakat on alkujaan pohjois- ja rajakarjalainen ruoka, muilla alueilla karjalanpiirakat tehtiin nostatetusta taikinasta. Karjalanpiirakka on rekisteröity Euroopan unionin aidoksi perinteiseksi tuotteeksi helmikuussa 2003.

Kuinka moni on oikeasti tehnyt karjalanpiirakoita itse? Jos et ole kokeillut, niin suosittelen. Suurin työ on taikinan vaivaamisessa, ruispohjainen taikina vaatii hieman ruista ranteeseen jotta sen saa taltutettua.

Mutta kun pääset maistamaan uunituoreita piirakoita – levitä voita päälle, niin voit todeta että kyllä oli vaivan (tai vaivaamisen) arvoista… Näissä on ruokaisa maku ja kuori on rapsakka, ei sellaista kaupan lötsyä mihin olemme tottuneet.

Kuori:
1 dl vettä
1 tl suolaa
1 dl vehnäjauhoja
1,5 dl ruisjauhoja

Täyte:
1 l täysmaitoa
1-2 dl riisiä
1/2-1 tl suolaa

1. Valmista kuoritaikina laakeassa kulhossa lisäämällä veteen suola ja sen jälkeen jauhot. Sekoita ainekset keskenään ja vaivaa tasaiseksi taikinaksi.
2. Valmista täyte: Kaada maito kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää vähitellen riisit ja keitä seosta niin kauan, että se puuroutuu. Lisää suola. Jäähdytä puuro kannen alla viileässä.
3. Pyöritä taikinasta noin 3,5 cm paksuja pyöreitä tankoja ja jaa ne sen jälkeen 1,5 cm mittaisiksi paloiksi. Kauli paloista pulikalla ruisjauhon kanssa ohuita soikeita levyjä. Levitä levyjen keskelle täytettä ja rypytä peukalon ja etusormen avulla taikinan reunat täytteen päälle.
4. Paista uunissa 300 asteessa noin 15 minuuttia tai kunnes piirakat ovat sopivan ruskeita. Voitele piirakat heti paiston jälkeen vesivoisulalla (1 osa voita, 1 osa vettä).

Pirkko Hyttinen on karjalanpiirakan leivonnan kaksinkertainen Suomen mestari.

Yksi vastaus aiheeseen “Karjalanpiirakat by Pirkko Hyttinen”

Vastaa