Tyrnin vitamiinipitoisuus tekee siitä superfoodia

Tyrni on todellinen ihmemarja, joka sisältää melkein kaikki ihmisen tarvitsemat tärkeät vitamiinit sekä kivennäis- ja hivenaineet. Tyrniä käytetään elintarvikkeissa, luontaistuotteissa ja kosmetiikassa, mutta muitakin hyödyntämisalueita on.

Tyrni on Suomen vanhimpia luonnonkasveja. Nykyään tyrniä tavataan luonnonvaraisena länsirannikolla ja Ahvenanmaalla. Tyrnin viljely yleistyi meillä 1990-luvulla.

Tyrniä on käytetty pääasiassa tuoremarjana sekä mehuina, hilloina ja nykyään myös tyrnirouheena. Tyrnirouhetta voi ripotella esim. viiliin, mysliin, jogurttiin jne. Tyrniä käytetään myös luontaistuotteissa sekä kosmetiikassa.

Tyrnin vitamiinipitoisuus

tekee siitä todellista terveysruokaa eli superfoodia.

Sekä tyrnin hedelmäliha että siemenet sisältävät monipuolisesti iholle ja limakalvoille hyödyllisiä rasvahappoja, jotka auttavat kuivaa ihoa. Tyrni sisältää myös paljon vitamiineja, mm. E- ja C-vitamiinia sekä A-vitamiinin esiasteita, karotenoideja. Runsaasti karotenoideja nauttivilla ihmisillä on tutkimusten mukaan hieman alhaisempi syöpäriski kuin niitä vähemmän saavilla.

Ihmemarjan mainetta tyrnille on tuonut sen marjalihasta, siemenistä, lehdistä ja myös kuoresta saatava öljy. Öljyä on jäljellä runsaasti mm. tyrnirouhetuotteissa. Tyrnissä on ihmisen terveydelle välttämättömiä rasvahappoja. Jos elimistössä on alfa-linoleenihappoa, ihmisen elimistö pystyy itse muodostamaan omega-3-rasvahappoja.

Tyrniöljy yhdessä marjojen runsaan sterolipitoisuuden kanssa ehkäisevät valtimoiden rasvoittumista, alentavat kolesterolia ja nostavat hyödyllisen HDL-kolesterolin osuutta. Öljyllä on myönteinen vaikutus ihoon ja limakalvoihin – sekä sisäisesti että ulkoisesti käytettynä. Tyrniöljyllä voi korvata muut ihonhoitoöljyt ja rasvat, sillä se kosteuttaa vanhenevaa ja kuivaa ihoa. Tyrniöljy suojaa myös auringolta – kuitenkaan estämättä auringonvalon suotuisia vaikutuksia.

Suuren E-vitamiini ja flavonoidipitoisuuden ansiosta tyrni tukee immuunijärjestelmää ja estää solujen hapettumista. Vapaat radikaalit vahingoittavat jatkuvasti solujamme. Vahingoittuneista soluista saattaa kehittyä syöpäsoluja.

Normaalisti kuitenkin immuunijärjestelmämme havaitsee poikkeavat solut ja tuhoaa ne. Tyrni sisältää runsaasti erittäin tehokasta antioksidanttia, superoxide dismutase entsyymiä. Se tuhoaa yleisintä vapaa radikaalia, superoxidia.

SOD-entsyymi on tuhoutunut kuumennetusta mehusta, jota tyypillisesti myydään pullotettuna. Eniten terveyttä parantavia ainesosia on jäljellä tyrnirouheessa.

Lähteet:
http://www.vinkkilanluomutuote.fi/tyrni.html
http://www.avainapteekit.fi/oma-terveys/luonnon-tuotteet/tarmoa-tyrnista
http://kehittyvaelintarvike.fi/teemajutut/26-tyrni-luonnon-oma-monivitamiinivalmiste
http://www.huippukuntoon.fi/ravitsemus/syyskuun-terveysmarjat

Yksi kommentti artikkeliin ”Tyrnin vitamiinipitoisuus tekee siitä superfoodia”

Jätä kommentti